Структурата на телата за заклучување на рачката на вратата

Во IISDOO, со 16-годишно искуство во производство на брави за врати, ја разбираме критичната улога на телото на бравата во обезбедувањето на безбедноста и функционалноста на рачките на вратите.Во телото на бравата, познато и како куќиште за заклучување, се сместени внатрешните компоненти што го прават механизмот за заклучување да работи. Во оваа статија, ќе истражуваме во структурата и компонентите на телото за заклучување на рачката на вратата за да ви помогнеме да донесувате информирани одлуки за вашиот дом или канцеларија.

Тело на бравата YALIS

1. Завртка за бравата

Завртката за бравата е клучна компонента на телото на бравата. Се протега во рамката на вратата за да ја држи вратата безбедно затворена и се повлекува кога рачката на вратата се врти, дозволувајќи вратата да се отвори. Постојат два главни типа на завртки за бравата:

2. Deadbolt

Завртката додава дополнителен слој на сигурност со тоа што се протега подлабоко во рамката на вратата во споредба со бравата. Обично се вклучува со вртење на клучот или вртење со палецот. Deadbolts доаѓаат во две варијанти:

  • Еден цилиндар:Работи со клуч од едната страна и вртење на палецот од другата страна.
  • Двоен цилиндар:Потребен е клуч од двете страни, кој нуди зголемена безбедност, но потенцијално предизвикува загриженост за безбедноста во итни случаи.најпродаваните дрвени рачки на вратите во YALIS

3. Штрајк плоча

Ударната плоча е прикачена на рамката на вратата и ги прима завртката за бравата и завртката, обезбедувајќи сигурна точка за прицврстување. Изработена најчесто од метал, ударната плоча гарантира дека вратата останува безбедно затворена и се спротивставува на обидите за насилно влегување.

4. Вретено

Вретеното ја поврзува рачката или копчето на вратата со механизмот за внатрешно заклучување, пренесувајќи го движењето на вртење за да се повлече завртката на бравата. Вретените може да бидат:

  • Сплит вретено:Овозможува независно работење на рачките од двете страни на вратата.
  • Цврсто вретено:Обезбедува унифицирана работа, осигурувајќи дека вртењето на едната рачка влијае на другата.

5. Цилиндар

Цилиндерот е местото каде што е вметнат клучот, што овозможува бравата да се заглави или откачи. Постојат неколку видови цилиндри:

  • Томблер за иглички:Најчесто се користи во станбени брави, работи со сет на иглички со различна должина.врвот продава минималистичка брава за врата
  • Нафора за ролна:Искористен во апликации со помала безбедност, користи рамни наполитанки наместо иглички.
  • Преклопник за дискови:Често се наоѓа во високобезбедни брави, користи ротирачки дискови за да спречи неовластен пристап.

Мерење и избор на вистинското тело на бравата

За да се обезбеди соодветно вклопување и функционалност, точните мерења се клучни при изборот на телото на бравата. Клучните мерења вклучуваат:

  • Заден комплет:Растојанието од работ на вратата до центарот на телото на бравата.Стандардните големини се обично 2-3/8 инчи (60 mm) или 2-3/4 инчи (70 mm).
  • Дебелина на вратата:Стандардните внатрешни врати обично се дебели 1-3/8 инчи (35 mm), додека надворешните врати обично се 1-3/4 инчи (45 mm).Проверете дали телото на бравата е компатибилно со дебелината на вашата врата.

Заклучок

Телото на бравата е срцето на секој систем на рачката на вратата, кој се состои од неколку клучни компоненти кои работат заедно за да обезбедат сигурност и функционалност. Во IISDOO нудиме широк асортиман на висококвалитетни тела за заклучување дизајнирани да задоволат различни потреби. Со разбирање на структурата на телото на бравата, можете да ги изберете вистинските компоненти кои обезбедуваат сигурност и естетска привлечност за вашите врати.

Верувајте му на IISDOO за сите ваши потреби за заклучување на вратите и искористете ја нашата голема експертиза и посветеност на квалитетот.Подобрете ја безбедноста и стилот на вашиот дом со нашите врвни решенија за рачките на вратите.

Добредојдени сте да се консултирате


Време на објавување: 26 јули 2024 година

Испратете ни ја вашата порака: